Alkoholiga käte pesemine soodustab ülibakterite levikut

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Mary Evans/Natural History Museum/Scanpix

Alkoholil põhinevad käte sanitarid pidurdavad haiglates küll mõnede ohtlike bakterite kasvu, kuid nende laiem kasutus soodustab alkoholi paremini taluvate ravimresistentsete mikroobide levikut, leiavad Austraalia teadlasd.

Austraalia teadlased eesotsas Paul Johnsoniga leidsid, et alkoholil põhinevad pesuvahendite levik vähendas viimasel kümnel aastal muu hulgas MRSA ehk metitsiliini suhtes resistentseks muutunud stafülokokkide arvukust. Loodus aga tühja kohta ei sallinud. Uuritud haiglates kasvas samal ajaperioodil märkimisväärselt enterokokkide, sh Enterococcus faecium'i arvukus, kirjutab ERR Novaator.

Kuigi enterokokid on tavaliselt inimestele ohutud, võivad need tekitada värskelt antibiootikumikuuri läbinud või nõrgema immuunsüsteemiga patsientidel mõnikord isegi eluohtlikke nakkusi. Seejuures on mitmed enterokokid omandanud vastupanuvõime mitme erineva antibiootikumi, sealhulgas vankomütsiini suhtes.

Bakterita ja alkoholi keerulist suhet uurinud teadustöö ilmus ajakirjas Science Translational Medicine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles