Siberi meteoriidist leiti teadusele seni tundmatu mineraal (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Koen van Weel / AFP / Scanpix

Algselt kullakamaka pähe kaasa võetud kollakas kivi osutus hoopis palju väärtuslikumaks, kuna sisaldab seni tundmatut mineraali uakikiiti.

Oma nimetuse sai leitud mineraal Burjaatias asuva Uakiti asula järgi. Avastuse avaldasid Uuralite Föderaalse Ülikooli, Novosibirski Riikliku Ülikooli ja Vene Teaduste Akadeemia Geoloogia Instituudi teadlased Meteoriidiseltsi aastakohtumisel Moskvas ning kuigi seda ei ole veel ametlikult kirjeldatud, on töö selle nimel käimas, kirjutab Science Direct.

Meteoriidi peamiselt rauast koosnevast kehast moodustavad uakitiidi mikroskoopilised sisaldised vaid väga väikese osa. Kaks protsenti kosmosekivi massist moodustavad erinevad mineraalid, millest suur osa on samuti pärit avakosmosest. Kogu koostisosade kooslus näitab, et kivi pidi tekkima kõrgete temperatuuride juures, mis oli tõenäoselt üle 1000 °C.

Ühe uakitiiditera läbimõõt vaid viis mikromeetrit, mis on ligikaudu 20 korda väiksem kui inimese juuksekarva läbimõõt. Pisikeste mõõtude tõttu ei ole ka teadlased suutnud kõiki mineraali omadusi kindlaks teha. Praeguseks on siiski teada, et oma kõvaduselt on ta võrreldav teiste nitriidipõhiste mineraalidega.

Selleks, et uuest mineraalist aga midagi oluliselt rohkemat teada saada, oleks aga juba vaja uut ja paremat tehnoloogiat või suuremat kogust toorainet.

Uakikiidi teadusliku tutvustusega saab lähemalt tutvuda siin.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles