Teadlased lahendasid mõistatuse ja murdsid lõpuks spageti kaheks tükiks (2)

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Awarska-Matuszak / Scanpix

Aastaid oli füüsikutele müsteeriumiks tõsiasi, et kuivanud spagetti ei ole võimalik kaheks tükiks murda – murdumisel tekib ikka vähemalt kolm spagetitükki.

Isegi kuulus füüsik Richard Feynman istus kord terve õhtu köögis ja murdis nii pead kui ka pakitäite kaupa tooreid spagette, kirjutab ERR Novaator.

Mõistatuse lahendasid alles 2005. aastal Prantsuse füüsikud, kes said lahenduse eest ka Mittenoobli auhinna. Lahendus seisnes selles, et kui spagetti (või mistahes pikka peenikest varrast) mõlemast otsast ühtlaselt painutada, siis ühel hetkel läheb ta jah tõesti keskelt, kõige kumeramaks kaardunud koha pealt katki, kuid selle prõksu peale tekib tugev tagasilöök, paindelaine, mis murrab spageti või varda veel mujaltki puruks.

Nüüd aga on Ameerika teadlased avastanud võtte, kuidas spagett ikka niimoodi pooleks murda, et ta siiski just täpselt kaheks tükiks läheks. Nad ehitasid erilise spagetimurdmismasina, mis väänas enne painutamist spagetile veel ka väikese vindi sisse.

Spagettide pooleks murdmise uuring ilmus Ameerika Teaduste Akadeemia toimetistes.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles