Tahvelarvuti tõstab lugemiskiirust

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teise põlvkonna e-luger Kindle töötab klahvide abil, uus tahvelarvuti on eeldatavasti juba puutetundliku ekraaniga.
Teise põlvkonna e-luger Kindle töötab klahvide abil, uus tahvelarvuti on eeldatavasti juba puutetundliku ekraaniga. Foto: Reuters/ScanPix

Inimene loeb e-raamatut samamoodi kui tavapärast paberile trükitud teksti, näitas Saksamaa Mainzi Johannes Gutenbergi ülikooli uurimus. Ning just vanemad inimesed loevad teksti kõige kiiremini tahvelarvuti abil.


Elektrooniliste raamatute müüginumbrid kasvavad, kuid siiski on paljud vanemad inimesed digitekstide suhtes kahtlevad. Peljatakse sellise lugemise mõju silmadele, ekraanilt loetud leheküljed ei tundu päris raamatuna, vaid kummalise aseainena, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

«E-raamatute tähtsus tõuseb pidevalt. Ometi on paljud lugejad väga skeptilised, ekraanilt lugemist peetakse ebaõigeks ja kahjulikuks. Tahtsime teada, kas umbusk on põhjendatud,» selgitas uurimuse autor Stephan Füssel.

Tema uurimisrühma liikmed võrdlesid, kuidas loevad inimesed tavapärast paberile trükitud raamatut ning digiraamatut e-lugeri ning tahvelarvutiga. Katses osalesid üliõpilased, kelle keskmine vanus oli 26 aastat ning vanemad inimesed, kes olid keskmiselt 64-aastased.

Iga katses osalenud isik luges üheksat erinevat teksti raamatust ning digikujul Kindle´i ja iPadi abil. Lugemise ajal jälgisid uurijad inimeste silmade liikumist ning ajuaktiivsuse muutusi.

Pärast lugemist täitsid katses osalejad küsimustiku, kus kontrolliti teksti mõistmist ja info meelde jäämist, samuti said katsealused välja öelda, milline lugemisviis meeldis neile kõige rohkem.

Uurimuse tulemused osutusid vastandlikuks katses osalenud inimeste arvamustele. «Peaaegu kõik katses osalenud inimesed tunnistasid, et neile meeldib kõige rohkem lugeda tavalist raamatut. See ei klapi üldse katse käigus saadud tulemustega,» selgitas uurimuse autor Matthias Schlesewsky.

Nimelt selgus katsealuste ajutegevuse jälgimisel, et aju töötleb digiraamatute lugemisel infot kiirelt ja hõlpsalt. Andmete analüüsimisel selgus, et just tahvelarvuti kasutamine muudab lugemise eriti tõhusaks.

Tudengite lugemiskiirus polnud eri meediumite puhul märkimisväärselt erinev, kuid vanemad inimesed lugesid teksti kõige kiiremini tahvelarvuti abil. Traditsioonilise raamate eelistamine on seotud eelkõige harjumusega, kuid pole teaduslikult tõestatud, et paberköide oleks digiraamatust parem ning kasulikum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles