Teadlased järjestasid 13 aasta järel nisu genoomi

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nisu genoomi tundmine annab lootust luua uusi saagikamaid ja vastupidavamaid sorte, mis üha kasvava rahvastikuga maailmas on hädavajalik.
Nisu genoomi tundmine annab lootust luua uusi saagikamaid ja vastupidavamaid sorte, mis üha kasvava rahvastikuga maailmas on hädavajalik. Foto: PASCAL ROSSIGNOL/REUTERS/Scanpix

Suur hulk teadlasi on näinud kaua aega vaeva ja nüüd on tulemus käes – valmis on kõigi aegade kõige põhjalikum nisu genoomi kaart. 

Ettevõtmises osales enam kui 200 teadlast 20 maa 73 teadusasutusest ja aega kulus selleks 13 aastat, kirjutab ERR Novaator.

Nüüd on senisest lihtsam luua uusi vastupidavaid ja toitvaid nisusorte. See on tähtis, sest nisu on üks tähtsamaid teravilju, mis toidab suurt osa maailma inimestest.

Ajakirjas Science avaldatud uuringus käsitlevad teadlased nisusorti Chinese Spring, mille hiigelsuurest genoomist katab nende kaardistus 94 protsenti. Ja hiiglaslik nisu genoom on, sest inimese genoomist on ta umbes viis korda mahukam.

13 aastat väldanud nisu uurimise tulemused avaldati teadusajakirjas Science.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles