Orbiidile jõudis maailma esimene tuulte kaardistamise satelliit

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aeoluse õhkutõus.
Aeoluse õhkutõus. Foto: Stephane Corvaja / ESA / Scanpix

Kolmapäeval orbiidile jõudnud Euroopa Kosmoseagentuuri satelliit Aeolus hakkab jälgima tuulte puhumist Maa peal ning aitama sellega kaasa paremate ilmaprognooside saavutamisele ja kliimauuringutele.

Õhkutõus toimus laupäeval kell 19:20 pärast 24-tunnist halbadest ilmaoludest tingitud viivitust. Tänaseks on satelliit turvaliselt oma 320 kilomeetri kõrgusel asuval orbiidil ning asub peagi jälgima maapinna kohal puhuvaid tuuli. Selleks on kosmoseaparaat varustatud spetsiaalse tuulesüsteemide mõõtmiseks mõeldud lasersüsteemiga, kirjutab The Guardian.

Kogu asi on osa Euroopa Kosmoseagentuuri ja Euroopa Liidu ühisprojektist Copernicus, mille laiemaks eesmärgiks on keskkonnakahjude seire ja katastroofijärgsete päästeoperatsioonide infoga varustamine. Nimelt on näiteks suur osa troopikapiirkondade tuulesüsteemidest suures osas uurimata, kuna selleks ei ole lihtsalt piisavalt otsevaatlusandmeid.

Aeoluse tuulemõõtjate tööpõhimõte on iseenesest küllaltki lihtne: aparaat tulistab välja laserkiiri, mis seejärel õhus sisalduvates tolmu osakestes ja niiskuses erinevalt peegelduvad ja hajuvad ning vähemal määral tagasi kiirguvad. Tagasi kiirgunud valguse ja algse laserkiire võrdlemise teel ongi võimalik määrata tuulesüsteemide omadusi nagu suund, kiirus ja läbitud vahemaa. Kogutud andmed saadetakse Norras Teravmägedel asuvasse uurimisjaama pärast iga orbiidi läbimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles