Uued oopiumilaadsed valuvaigistid ei tekita sõltuvust (4)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eri opioidide sõltuvus algab paljudele just valuravist, mis teeb sõltuvust välistavate valuvaigistite väljatöötamise hädavajalikuks. Oksükodoon on üks levinumaid sünteetilisest opioidist valuvaigisti.
Eri opioidide sõltuvus algab paljudele just valuravist, mis teeb sõltuvust välistavate valuvaigistite väljatöötamise hädavajalikuks. Oksükodoon on üks levinumaid sünteetilisest opioidist valuvaigisti. Foto: GEORGE FREY/REUTERS/Scanpix

Hiljuti on katsefaaside jõudnud mitu uut valuvaigistit, mis kõik peaksid ühel või teisel viisil sõltuvust opioididest. Morfiin ja selle sünteetilised ekvivalendid on küll äärmiselt tõhusad valuvaigistid, ent nendega kaasnevad ebameeldivad kõrvalmõjud. Kõrvalmõjude hulgas on narkootiline joove ning sõltuvus. Uute ainete loojad loodavad sõltuvusprobleemi oma ravimitega vähendada.

Opioidid on nõnda edukad valuvaigistid, sest seovad organismis ennast närvirakkude membraanil leiduva valgu µ-opioid retseptoriga. Sidumise läbi vallandub rakus nõndanimetatud G-valk, mille tõttu leevenevad raku valusignaalid ning teadvus tajub vähem valu. Sõltuvalt aine kogustest võib valutaju täiesti hääbuda, kirjeldab Science opioidide toimemehhanismi.

Kuid kõigi praegu turul olevate meditsiiniliste opioididega ning ka narkootikumidena müüdavate oopiumi derivaatidega kaasneb narkootiline joove, mida peetakse tihtipeale üheks kõige võimsamaks narkootiliseks kogemuseks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles