Teaduse populariseerimise elutöö auhinna sai Tiiu Sild

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa teaduskeskuse juht Tiiu Sild keskuse ehituse ajal.
Ahhaa teaduskeskuse juht Tiiu Sild keskuse ehituse ajal. Foto: Lauri Kulpsoo

Haridusministeeriumi, Eesti Teaduste Akadeemia ja sihtasutuse Archimedes välja antava teaduse populariseerimise elutöö 6500-eurose auhinna sai tänavu keemiainsener ning Tartu Ahhaa teaduskeskuse juht Tiiu Sild.

Täna anti teadusmeedia konverentsil  «Mida?!» üle 2011. aasta Eesti Teaduse populariseerimise auhinnad, teatas SA Archimedese pressiesindaja.

Eesti teaduse populariseerimise auhind on alates 2006. aastast igal aastal väljaantav riiklik auhind teaduse populariseerimise eest Eestis. Teaduse populariseerimise auhinda rahastab haridus- ja teadusministeerium ning seda annavad koostöös välja haridus- ja teadusministeerium, Eesti Teaduste Akadeemia ja sihtasutus Archimedes juba kuuendat korda.

Auhinna eesmärgiks on väärtustada teaduse populariseerimist, ergutada teadustegevust avalikkusele tutvustavaid tegevusi ning avaldada tunnustust silmapaistva töö eest inimestele, kes on olnud edukad  teaduse, teadussaavutuste ja teadlaste töö tutvustamisel ning laiemale avalikkusele mõistetavamaks tegemisel  või edukalt äratanud noortes huvi teaduse ja teadlase elukutse vastu.

Auhinnafond 2011. aastal on 21 500 eurot. Elutööpreemia väärtuseks on 6500 eurot ja peapreemiatel 2500 eurot, lisaks anti välja 5 ergutuspreemiat väärtusega 500 eurot. Preemiad anti kuues kategoorias:

Elutöö preemia (6500 eurot) pikaajalise süstemaatilise teaduse ja tehnoloogia populariseerimise eest pälvis Tiiu Sild. Tiiu Silla tegevus on tõstnud teaduse populariseerimise Eestis uuele tasemele.

Tiiu Sild on erialalt keemiainsener. Tema doktoriõpingute teemaks on teaduskeskuste erinevad mudelid maailmas. Tänaseks on tema loodud kliinilise papilloomviiruse diagnostika süsteem arenenud HPV diagnoosimise ja vaktsineerimise tavastruktuuriks ja tema juhitud teaduskeskus on Baltimaade suurim. Tiiu Sild on Ahhaa keskuse juht alates 1997. 1. septembril 1997 mahtus huvikeskus ühe töölaua taha, täna on keskuse pindala 11 000 m2. Eelmisel aastal ületas Ahhaa aastane külastajate arv kakssada tuhat, kokku on Ahhaa üritustel osalenud ligi poolteist miljonit inimest.

Peapreemia kategoorias teaduse ja tehnoloogia populariseerimise audio-visuaalse ja elektroonilise meedia abil pälvis  projekti «Audiovisuaalne materjal: 100+ katset keemias» juht Jaak Arold. Tegemist on suuremahulise audiovisuaalse internetimaterjaliga, mis koosneb 111st sõltumatust keemiaalasest katsevideost, mis on varustatud vajalike kommentaaride,
võrrandite ning selgitustega.

Peapreemia kategoorias teaduse ja tehnoloogia populariseerimine trükisõna abil anti ajakirjale Tarkade Klubi ja peatoimetaja Arko Oleskile. Ajakiri on olnud Eesti populaarteadusliku kirjasõna üheks nurgakiviks ning kollektiivi ja kaasautorite pühendunud tegevus on pakkunud lugemis- ja avastamisrõõmu ning väärt teadmisi. Võimaluse oma tegevust populariseerida said Eesti teadlased ning teadusteemast huvituvad ajakirjanikud. Ajakiri Tarkade Klubi ilmus kord kuus 2007. aasta novembrist kuni 2011. aasta septembrini.

Peapreemia tegevuse või tegevuste sarja eest teaduse ja tehnoloogia populariseerimisel pälvis Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsi õpilaste ajalooalaste uurimistööde võistlus vabariigi presidendi auhindadele ning võistluse koordinaatorid õpetajad Tiiu Ojala (Võru Kesklinna Gümnaasium) ja Viivi Rohtla (Lähte Gümnaasium). Õpilaste ajalooalaste uurimistööde võistlust korraldatakse alates 1999. aastast, uurimistöö kogemuse 12 aasta jooksul saanud 1641 kooliõpilast Eestimaal. Valminud on 1312 tööd.

Parima teadust ja tehnoloogiat populariseeriva teadlase, ajakirjaniku või õpetajana auhinnati 2011. aastal Tarmo Soomeret merefüüsika aktuaalsete probleemide selgitamise eest populaarteaduslikes artiklites ja avalikes esinemistes. Tarmo Soomere on teadlane, kes aktiivselt propageerib mereteaduse tulemusi, nende tundmiste vajadust ja rakendamise võimalusi, kasutades selleks kõiki avaliku esinemise kanaleid.

Parim uus algatus teaduse ja tehnoloogia populariseerimisel oli 2011. aastal Eesti Maaülikooli doktorantide algatus «Elus teadus», mille projektijuht on Kristi Teppo. Maaülikooli doktorantide algatus on eelkõige koolinoortele suunatud tegevus, mille eesmärgiks on tähtsustada loodust, maaelu ja sellega seotud valdkondi, harida noori ja tekitada huvi
teaduse vastu ja arendada doktorantide oskusi oma teadusteemat lihtsas keeles tutvustada. Peamiseks meetodiks on õppekavasse sobiv asendustund (töötuba) põhi- või keskkoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles