Tõestatud: ukseläve ületamine paneb unustama

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud on kogenud, et teise ruumi minnes läheb meelest, mille järele mindi või mida teha taheti - nüüd aga tõestas ka Notre Dame’i ülikooli psühholoog Gabriel Radvansky oma katsetega, et ukseläve ületamine mõjutab mälu.
 

Radvansky tegi katseid vabatahtlike üliõpilastega, kes pidid asju meelde jätma eri ruume läbides, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Esimeses eksperimendis liikusid katsealused virtuaalses keskkonnas ühest ruumist teise, valisid laualt ühe eseme ja vahesid selle teises ruumis laual asuva eseme vastu. Seejärel kordasid nad tegevust toast väljumata.

Radvansky leidis, et eri tubades viibinud inimesed kippusid rohkem unustama. Ukselävi on seega tõeline lävi ka mälu jaoks ning raskendab eelmises ruumis tehtud otsuste meenutamist.

Teine katse viidi läbi päriselus. Katsealused pidid valima laualt esemed ja need kasti peitma. Ka seda oli võimalik teha ühe toa piires või eri ruumides. Jälle tõrkus teise tuppa liikunud inimeste mälu tunduvalt rohkem.

Viimase katsega soovis Radvansky selgitada, kas otsuse vastuvõtmise keskkond mõjutab selle mäletamist. Eelnevad uurimused on näidanud, et keskkonnategurid avaldavad mälule mõju. Õpitu meenub paremini, kui seda tuletatakse meelde sarnases keskkonnas.

Katses osalejad läksid läbi mitme toa ning suundusid lõpuks tagasi ruumi, kust nad teekonda alustasid. Ka siin avaldas ukseläve ületamine oma mõju ning muutis katsealuste mälu häguseks.

«Uksest sisse või välja astumine on aju jaoks aktiivsusepisoodide piiriks ning paneb mälestusi arhiveerima,» selgitas Radvansky.

«Otsus või tegevus, mida plaaniti teises ruumis, ei tule meelde, sest see on mälus juba ära paigutatud ning selle kättesaamine võtab aega,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles