Vaata: teadlased panid kokku enneolematult täpse Antarktika kaardi

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus ülitäpne Antarktika kaart.
Uus ülitäpne Antarktika kaart. Foto: Ohio State University

Hiljuti avaldatud uus Antarktika kõrgusmudelitega kaart tõstis Lõunamandri reljeefi analüüsimise võimekust enam kui sada korda.

Uue avaldatud kaardi nimeks on REMA (ingl Reference Elevation Model of Antarctica) ning tegemist on kõige täpsem kaardiga, mis Antarktikst kunagi tehtud. Nagu kirjutab IFL Science, võib tegemist olla koguni kõige täpsema tervet mandrit kujutava kaardiga, mis kunagi loodud.

Nimel kujutab Ohio Ülikooli professor Ian Howati juhtimisel valminud kaart reaalsust keskmiselt kaheksa meetri täpsusega, teatud piirkondades aga vaid kahe meetri täpsusega. Arvestades, et varasemad kaardid on oma mudelites üldistanud tegelikkust ligikaudu 1000 meetri kaupa, on tegemist märkimisväärse edasiminekuga. IFL Science’ile antud intervjuus tõi professor Howat välja, et varem oli koguni Marsist olemas parem kaart kui Antarktikast.

Ülitäpse REMA mudeli (paremal) võrdlus Antarktika varasema parima pinnamudeliga (vasakul).
Ülitäpse REMA mudeli (paremal) võrdlus Antarktika varasema parima pinnamudeliga (vasakul). Foto: Ohio State University

Kuna kaart põhineb aastatel 2009-2017 polaarsuve jooksul tehtud piltidest, on sellesse sisse ehitatud ka aegrea jälgimise võimalus, mistõttu kajastab see lisaks muule ka Lõunamandril toimuvaid muutusi  lumekattes ning liustike ja ka jääd läbivate jõgede liikumises. Kokku on REMA andmemaht üle 150 terabaidi.

Teadlastele on see väärtuslik tööriist mitte vaid Antarktika olude uurimiseks, aga ka sealse keskkonna kaitsmiseks.

Uue kaardi endaga saab lähemalt tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles