Neutrontähtede ühinemine tekitas «võimatult kiiresti» liikuvaid osakesi

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kustniku kujutis neutrontähtede kokkupõrkest.
Kustniku kujutis neutrontähtede kokkupõrkest. Foto: A. Simmonet / AFP / Scanpix

Möödunud aastal omavahel kokku põrganud hiiglaslikud neutrontähed ei külvanud kosmost üle vaid kullaga ja tekitanud aegruumi võbelema panevaid gravitatsioonilaineid, vaid saatsid Maa suunas teele ka peaaegu valguskiirusel liikuva osakestevoo.

Kahe valgusaasta läbimiseks näis kuluvat sel vaid 155 päeva, kirjutab ERR Novaator.

«Võimatuna näiv liikumiskiirus oli tingitud nurgast, mille alt õnnestus meil sündmust jälgida, osakestevoo kitsusest, ja osakeste kiirus lähenes valguse omale, moodustades sellest vähemalt 97 protsenti,» selgitas voogu kirjeldanud uurimuse juhtivautor Ore Gottlieb, Tel Avivi ülikooli astronoomiadoktorant.

Kuna osakestevoog liikus valgusest vaid veidi aeglasemalt ja Maa suunas, kuid mitte otse selle poole ja ühest punktist teise liikumiseks kulub ajavahemik, jõudsid tagant vallandunud raadiolained vaatlejani varem kui esiotsast. Seeläbi tunduski liikuvat voog ristisuunas valgusest kiiremini.

Uuring ilmus ajakirjas Nature.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles