Teadlaste peen huumor: nalja-Nobel on kui karjääri tipphetk (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Big Thunder Mountaini Ameerika raudtee, mille abil saab ühe pila-Nobeliga pärjatud teadustöö põhjal ravida neerukivitõbe.
Big Thunder Mountaini Ameerika raudtee, mille abil saab ühe pila-Nobeliga pärjatud teadustöö põhjal ravida neerukivitõbe. Foto: Akg-images/Mel Longhurst/Scanpix

Teiste seas paistavad selle aasta jaburamate teadustööde seas silma iseendale kolonoskoopia tegemise agregaadid, voodoo-nukkude kasutamine tööstressi väljaelamiseks ja inimliha toiteväärtuse uuring.

Kui teadusmaailma olulisimate, Nobeli preemiate jagamiseni tuleb oodata veel veidi alla kahe nädala, siis aasta veidramate teadustööde auhinnad tehti teatavaks juba möödunud nädala lõpus. IgNobeli ehk liba-Nobeli preemiad antakse välja igal aastal, et tunnustada esimesel pilgul naljakaid, kuid pikemal kaalumisel siiski vähemalt mõtlemapanevaid ja võib-olla ka kasulikke teadustöid. Tegemist on pärisuuringutega, mis on avaldatud korralikes eelretsenseerimisega teadusväljaannetes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles