Teadlased: hiigelorkaan muljus USA rannikusse kosmosest tuvastatava lohu

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA / Reuters / Scanpix

Möödunud aastal USA idarannikut tabanud orkaan Harvey tõi Texase osariigi rannikulähedasele tasandikule nõnda palju vett, et maapind vajus selle raskuse all koguni mõnikümmend millimeetrit.

Mullusest erakordselt laastavast orkaanihooajast mäletavad paljud tõenäoselt pilte üle ujutatud Houstoni linnast ja tohutust hävingust, mis sellega kaasnes. Küllaltki tasane maastik ei suutnud lihtsalt temale langenud triljoneid tonne sademeid vastu võtta ega ka ära juhtida ning katastroof oligi käes.

Värskes uuringus vaatasid USA teadlased GPSi andmete abil, kuidas selline üleujutus Texase maastikku mõjutas. Selleks kasutati GPSi satelliidivõrgustiku ülitäpsete maastiku mõõtmise seadmete andmestikku, mis võimaldavad koostada maakoore ülaosast kõrgusmudeleid koguni millimeetri täpsusega.

Tulemused näitavad, et tormivete mõjul vajus maapind ligikaudu 21 millimeetrit. Samas on ka muld ja muudki maapõues peituvad materjalid üksjagu elastsed ja nii on tormist jäänud lohk tänaseks juba kadunud. Kokku kulus maapinnal eelneva kuju tagasi võtmiseks viis nädalat.

Andmetest selgusid ka maha sadanud vihmavee hajumise viisid. Tuli välja, et 60 protsenti sademetest voolas üsna pea pärast tormi merre, kümme protsenti kadus auramise teel ning ülejäänud 30 protsenti jäi maapinnale ning sai aja jooksul taimede poolt ära tarvitatud.

Sedalaadi teadmised on teadlastele vajalikud, et prognoosida tulevaste tormide mõju sarnastele maastikele.

Uuring ilmus ajakirjas Science Advances.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles