Uuring: armudroog ecstasy teeb ka kaheksajalad ülisõbralikuks (2)

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ecstasy eksperimendis kasutatud kaheksajalg.
Ecstasy eksperimendis kasutatud kaheksajalg. Foto: Thomas Kleindinst / SWNS.com / Scanpix

Kui anda kaheksajalale psühhoaktiivset ainet nimega MDMA, mis on tuntud ka ecstasy nime all, muutub kaheksajalg palju sotsiaalsemaks kui tavaliselt ja kipub kangesti teisi kaheksajalgu kallistama.

Et sama aine mõjub samalaadselt ka inimestele, siis võib arvata, et sotsiaalse käitumise molekulaarsed alused kujunesid välja mõlema liigi ühisel eellasel enam kui pool miljardit aastat tagasi, kirjutab ERR Novaator.

Et kaheksajala ja inimese aju ehitus on ülimalt erisugune, siis näitab katse juhtivautori, Johns Hopkinsi Ülikooli tadlase Gül Döleni sõnul, et aju närvivõrkude struktuur ei tarvitse käitumise kujundamisel olla üldsegi nii määrava tähtsusega, kui seni on kaldutud arvama.

Võimatu on muidugi öelda, kas kaheksajalad tundsid MDMA mõju all ka sellist eufooriatunnet nagu inimesed, kuid sellest, mida saab öelda, on Dölen koos kolleeg Eric Edsingeriga Woods Hole'i Merebioloogia Laboratooriumist kirjutanud ajakirjas Current Biology.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles