Edu: Antarktika eksperiment näitab, et ka Marsil saab köögivilja kasvatada

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimede eest hoolitsenud Paul Zabel Antarktikas kasvatatud nuikapsastega.
Taimede eest hoolitsenud Paul Zabel Antarktikas kasvatatud nuikapsastega. Foto: dlr.de

Polaaröö jooksul kasvatasid teadlased kauges Antarktise uurimisjaamas kilode kaupa köögivilja. Ekstreemsetes tingimustes viljakasvatuse edu näitab, et ka Marsile suunduvad astronaudid võivad saada seal endale ise süüa kasvatada.

Eksperimentaalse kasvuhoone nimetuseks on EDEN ISS ning nagu selle nimigi viitab, oli eksperimendi eesmärgiks kosmiliste uusasukate jaoks elutähtsalt olulise värske toidu tootmise katsetamine. Katse korraldanud Saksa Kosmosekeskuse (DLR) teatel elas Alfred Wegeneri Instituudi uurimisjaamas Neumayer III samal ajal 10 inimest, kes nende eest hoolitsesid, aga ka värsketest viljadest toidule täiendust said, kirjutab space.com.

«Pärast enam kui poolt aastat kestnud eksperimenti Antarktikas võime öelda et sellise eraldatud ja iseseisva kasvuhoone tehnoloogia on ka Maa kõige keerukamates kliimatingimustes kohane ning võib aidata kaasa ka tulevastel Kuu- või Marsi-missioonidel,» seisis DLRi pressiteates. Seejuures oli saak külluslik ning seda kestis korjamisjärgselt mitmeks nädalaks.

Kokku kasvatasid teadlased vaid 13-ruutmeetrises kasvuhoones 77 kilogrammi lehtkapsast, 51 kilogrammi kurki, 29 kilogrammi tomateid, 12 kilogrammi nuikapsast, 9 kilogrammi ürte ja 5 kilogrammi rediseid. Lisaks külvati veel ka paprikat ja maasikaid, aga need ei hakanud tõenäoselt puuduliku tolmeldamise tõttu normaalselt vilja kandma.

Enamusel päevadest hoolitses peamisest uurimisjaamast ligi 400 meetri kaugusel kasvavate taimede eest teadusgrupi liige Paul Zabel. Päevadel, kui ilmastikutingimused nii pika vahemaa läbimist ei võimaldanud, võttis selle üle automaatika Bremenis asuva uurimisjaama juhtimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles