Jaapani idufirma kavandab ülejärgmiseks aastaks missiooni Kuule

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ispace

Jaapani idufirma ispace sõlmis kolmapäeval lepingu Elon Muski kosmoseettevõttega SpaceX ja tellis neilt kaks kohta Falcon 9 raketi lendudel orbiidile aastatel 2020 ja 2021.

Esimese missiooni raames plaanib ettevõte saata Kuu orbiidile satelliidi, mis hakkab tegema Maa kaaslase pinnamoest pilte. Kui ettevõtmine osutub edukaks, saadetakse 2021. aastal järgi maandur, mis hoiustab endas kaht kulgurit. Viimased hakkavad plaanide järgi uurima Kuu laavatunneleid. Ispace ei loo samas omale ülemäära kõrgeid illusioone ja missioon loetakse edukaks juba juhul, kui maandur saab ühes tükis pinnale ning kulgurid suudavad püsida töökorras ühe päeva.

Nii satelliit kui maandur «hääletaks» orbiidile SpaceX'i Falcon 9 raketi pardal, kus nad oleks ainult teisejärguline last muude laadungite kõrval. Seadmed eralduks ülejäänud raketist kõrgel Maa orbiidil ja liugleks inertsi jõul ise edasi Kuule.

Ispace'i asutaja ja tegevjuht Takeshi Hakamada ütles kolmapäeval peetud pressikonverentsil, et ettevõte tahab demonstreerida võimalikele klientidele oma võimekust toimetada erinevaid laadungeid Kuule. Samuti loodavad nad hiljem hakata kaevandama Kuu poolustel jääd, et toota vesinikust ja hapnikust raketikütust. Hakamada usub enda sõnul, et kusagil 2030ndatel algab Kuu industrialiseerimine ja hea õnne korral on 2040ndatel seal juba ka esimesed linnad.

Ispace osales veel hiljaaegu Google'i Lunar X Prize’i võistlusel, mille eesmärk oli saata Kuule erasektori loodud maandur. Nad jõudsid isegi finaali, kuid paraku jõudis lõpptähtaeg selle aasta märtsis enne kätte, kui ükski meeskond suutis töötava missiooni kokku panna. Ispace'i võistlusmaanduri nimi oli Hakuto, mis tähendab jaapani keeles valget jänest (Jaapani folklooris elab Kuul jänes). Nii jäi Google'i pakutud suur auhinnaraha saamata, kuid nähtavasti on ispace otsustanud siiski oma plaani reaalsuseks muuta.

Ettevõtte uue maanduri nimeks saab Hakuto-R, milles R on lühend sõnast reboot (taaskäivitamine). Vaatamata Google'i auhinnaraha kaotamisele, on firma kaasanud oma missioonideks ligemale 95 miljonit dollarit.

Kui ettevõtmine peaks tõepoolest edukaks osutuma (mis pole sugugi garanteeritud), siis saab ispace'ist esimene eraettevõte maailmas, kes on pannud mõne taevakeha orbiidile oma satelliidi.

Takeshi Hakamada demonstreeris kolmapäeval toimunud pressikonverentsil Hakuto-R maandurit ja ühte kulguritest.
Takeshi Hakamada demonstreeris kolmapäeval toimunud pressikonverentsil Hakuto-R maandurit ja ühte kulguritest. Foto: NATSUKO FUKUE / AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles