Galerii: jaapani kosmoseagentuur avaldas kõigi aegade täpseima pildi asteroidist

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teine ports andmeid Hayabusa 2 kosmosemissiooni maanduritest toob inimkonnale esmakordselt selge pildi asteroidi pinnast.

Jaapani kosmoseuuringute agentuuri JAXA missiooni Hayabusa-2 hulka kuuluvad maandurid eraldusid põhialusest möödunud reedel ning maandusid asteroidi pinnal laupäeval pärastlõunal. «Mõlemad kulgurid on heas konditsioonis ja on saatnud edasi nii fotosid kui ka andmeid,» kinnitas JAXA peagi Twitteri vahendusel.

Nüüdseks on maandurid juba mõnda aega mööda Ryugu pinda ringi põrganud ning teinud selle käigus ka mitmeid pilte taevakivi pinnast. Kuivõrd tegemist on esimese asteroidi maanduri-missiooniga, on tegemist täiesti ennenägematute piltidega – varem ei ole inimkond seda tüüpi taevakive niimoodi jäädvustanud.

Ühel pildil on lisaks asteroidile endale näha ka maanduri vari koos asteroidi pinnal ringi hüppamiseks vajaliku metallpulgaga. Eri positsioonidest tehtud piltidelt said JAXA insenerid kinnitust, et maandurid on edukalt «hüplema» hakanud ning seega on ka missiooniga seni kõik korras.

Foto: JAXA

Lisaks salvestas üks maanduritest ka esimese asteroidil tehtud kosmosevideo:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles