Kesk-Ameerika džunglist leiti kümneid tuhandeid iidseid varemeid

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LIDAR-modelleerimise abil tehtud 3D-mudel Tikali leiukohast Guatemalas.
LIDAR-modelleerimise abil tehtud 3D-mudel Tikali leiukohast Guatemalas. Foto: Canuto and Auld-Thomas / AP / Scanpix

Enam kui 61 000 hoonet, väljakut, kanalit ja muud struktuuri sunnivad nägema teises valguses ka maiade ajalugu tervikuna.

Teadlased tegid suurprojekti raames Guatemala aladel vaatlusi 2100 ruutkilomeetril. See moodustab maiade tsivilisatsiooni maksimaalsest ulatusest napi pool protsenti, kirjutab ERR Novaator.

«Me teadsime varem, et nad rajasid terrasspõlde, kilomeetrite pikkuseid kanaleid ja hiiglaslikke veehoidlaid, kuid nüüd näeme neid absoluutselt kõikjal ja massiivsel skaalal. Mitte ainult küngastel, vaid isegi täiesti kasutuks peetud soodes. Maiad muutsid need nende kõige viljakamateks põllumaadeks,» sõnas projekti üks juhtivteadlasi Francisco Estrada-Belli, Tulane'i ülikooli arheoloogiaprofessor ERR Novaatorile antud intervjuus.

Estrada-Belli ja kolleegide teadusuuring ilmus ajakirjas Science ning nende avastustega saab lähemalt tutvuda ERR Novaatoris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles