Esmamulje ütleb hädavajaliku inimese iseloomu kohta

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Berkeley’s asuva California ülikooli värske uurimuse järgi kulub inimesel vaid 20 sekundit, et teha kindlaks, kas võõras kaldub geneetiliselt olema usaldusväärne, lahke või kaastundlik.
 

Uurimuses osalenud 24 paari inimesi, kes kõik andsid ka DNA-proovi, pidid rääkima mingist raskest situatsioonist oma elus ning seejuures jäädvustati filmilindile parasjagu kuulaja positsioonis olev paariline, vahendab teadus.err.ee.

Seejärel pidi omaette grupp vaatlejaid, kes ei tundnud paarilisi, otsustama 20-sekundilise klipi põhjal, kui usaldusväärne, lahke ja kaastundlik paistis kuulaja oma näoilmete ja kehakeele põhjal.

Selgus, et need kuulajad, keda hinnati kõige empaatilisemateks, omavad oksütotsiini retseptorit kodeerivas geenis genotüüpi GG, mis ühe varasema uurimuse järgi seostub kõige suurema empaatiavõimega.

Sellest võib järeldada, et miski nende käitumises (rohkem peanoogutusi, avatud kehahoiak, julgustavad naeratused jne) edastab ka teistele inimestele veidike nende geneetilises koodis peituvat infot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles