Uuring: neandertallased pärandasid meile viiruse eest kaitsvad geenid

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neandertallase pere rekonstruktsioon Horvaatias Krapinas asuvas neandertali muuseumis. Neandertallased paaritusid ka Homo sapiens´i esindajatega, millega teadlaste sõnul kandusid tänapäeva inimesele üle neid viiruste eest kaitsvad geenid.
Neandertallase pere rekonstruktsioon Horvaatias Krapinas asuvas neandertali muuseumis. Neandertallased paaritusid ka Homo sapiens´i esindajatega, millega teadlaste sõnul kandusid tänapäeva inimesele üle neid viiruste eest kaitsvad geenid. Foto: Nikola Solic

Kümneid tuhandeid aastaid tagasi paarusid Euroopasse rännanud Homo sapiens’id siin juba varem elutsenud neandertallastega. Nende järglastest on tänapäevani edasi kandunud geenid, mis aitavad meil end viiruste vastu kaitsta, selgub värskest teadustööst.

Tõsiasi, et peaaegu kõigis inimestes, kui aafriklased kõrvale jätta, on suuremal või väiksemal määral säilinud neandertallaste DNAd, on juba aastaid tagasi geenianalüüside põhjal selgeks tehtud. Üldjuhul jääb neandertallaste DNA kogus inimese genoomis kahe kuni kolme vahele. See teadmine tekitas uue küsimuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles