Kuulutati välja tänavune Nobeli majanduspreemia (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli preemia
Nobeli preemia Foto: Larsen, Haakon Mosvold / NTB scanpix

Tänavuse Nobeli majanduspreemia võitsid esmaspäeval William Norhaus ja Paul Romer töö eest kliimamuutuste ja innovatsiooni vallas, teatasid auhinna väljaandjad.

Rootsi Kuningliku Teaduste Akadeemia teatel on nii Nordhaus kui ka Romer oma 1990. aastatel välja töötatud mudelitega "oluliselt laiendanud majandusanalüüsi ulatust."

Romer ütles telefoniintervjuus akadeemiale, et usub, et maailm suudab kasvuhoonegaasi emissioone vähendada ning parandada tuleviku elustandardeid. "Me saame kindlasti teha olulist progressi keskkonnakaitses ilma, et peaksime loobuma jätkusuutlikust arengust," ütles ta.

"Üks probleeme praeguse olukorraga on see, et paljud inimesed arvavad, et keskkonna kaitsmine on väga kulukas ja keeruline, nii et nad ignoreerivad probleemi ja eitavad selle eksisteerimist," lisas Romer.

Auhinda välja andev žürii märkis, et kuigi Nordhaus ega Romer ei anna oma mudelites lõplikke vastuseid, on nende leiud toonud meid lähemale lahendusele, kuidas saavutada jätkusuutlik majandusareng.

Nordhausi mudel loodi 1990. aastatel ning kombineerib teooriad ja empiirilisi tulemused füüsikast, keemiast ja majandusest. Mudelit kasutatakse laialdaselt simulatsioonideks sellest, kuidas majandus ja kliima koos arenevad.

Nordhausi uuringud näitavad, et kõige efektiivsem lahendus kasvuhoonegaasidest tingitud probleemidele on ülemaailmne süsinikdioksiidi maks kõikidele riikidele.

62-aastane Romer võitis preemia aga "tehnoloogilise innovatsiooni integreerimise eest pikaajalisse makromajanduslikku analüüsi".

Võitjad jagavad omavahel 9 miljoni Rootsi krooni ehk 860 000 euro suuruse auhinna, mis antakse koos diplomi ning medaliga võitjatele ametlikult üle 10. detsembril Stockholmis.

Nobeli majanduspreemia asutas Rootsi keskpank Alfred Nobeli mälestuseks ja see anti esmakordselt välja 1969. aastal.

Eelmisel aastal pälvis Nobeli majandusauhinna USA ökonomist Richard Thaler, kelle teedrajav töö sildas Nobeli komitee hinnangul lõhe majanduse ja psühholoogia vahel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles