Teadlased näitasid, mitu nägu inimene mäletada suudab

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uuringus selgus, et keskmiselt suudab meie aju talletada 5000 nägu, äärmisel juhul võib see aga ulatuda koguni 10 000ni.

Inimeste «nägude sõnavara» kindlaks tegemiseks lasid teadlased 25 vabatahtlikul aega ühe tunni, et tuletada meelde nii palju endale tuttavate inimeste nägusid, kui suutsid, ning seejärel omakorda tunni, et meenutada samamoodi meediast tuntud inimesi nagu näitlejaid, poliitikuid või muusikuid, kirjutab Science.

Kui konkreetse inimese nimi katses osalejatele meelde ei tulnud, võis tuttava näoga inimesi kirja panna ka lühikirjelduste põhjal, näiteks kui lihtsalt «naaber» või «see pikem tegelane sarjast X». Nagu arvata võiski, vähenes meenuvate nägude nimekiri ajaga, kuna iga järgmise näo meelde tuletamine võttis rohkema ega. See nägude meenumise vähenemise trend võimaldas teadlastel aga tuletada, kui palju nägusid inimesed üldse meenutada suudavad.

Lisaks uuriti, kui paljusid nägusid inimesed pildi järgi ära tunnevad. Selleks näidati katses osalejatele 3441 kuulsuse fotosid ning küsisid, kes on pildil. Seejuures oli iga isik kujutatud kahel erinevast perioodist pärineval pildil ning «äratundmisena» läks arvesse ainult see, kui osaleja näo mõlemal pildil ära tundis.

Andmeid kombineerides jõudsid teadlased järelduseni, et keskmine inimene suudab meeles pidada ja ära tunda umbes 5000 nägu. Samas varieerus see arv uuringus osalenud 25 inimese seas 1000st 10 000ni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles