Antarktikast murdub lähiajal järjekordne hiigel-jäämägi

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: David Vaughan / SWNS.com / Scanpix

Lääne-Antarktika Pine Islandi liustiku jäämägedeks lagunemine on viimaste aastakümnetega märkimisväärselt kiirenenud.

Praeguseks on šelfijää keskelt arenema hakanud mõra juba pea 30 kilomeetri pikkune ning murdumisest on puudu veel vaid kuus kilomeetrit. Kui see nii kaugele jõuab, võib merele jõuda kas üks suur või mitu väikest jäämäge. Samalaadne murdumine toimus ka 2017. aastal, kirjutab Live Science.

Peagi toimuva murdumise avastas Hollandi Delfti Tehnikaülikooli kaugseire professor Stef Lhermitte, uurides igapäevaselt liustiku kohta tehtavaid satelliidipilte. Juhul, kui jäälahmakas nüüd tõepoolest ühes tükis ära murdub, saab selle pindala olema ligi 300 ruutkilomeetrit. Hoolimata sellest, kas murdumise tagajärjel tekib üks või mitu jäämäge on tegemist ühe suurema liustiku murdumisega alates 2001. aastast.

Kuigi liustike murdumine ja jäämägede tekkimine on igati loomulikud protsessid, on seda vähemalt Pine Islandi liustikul viimase 17 aasta jooksul toimunud oluliselt rohkem kui varem ning sagedus aina kasvab. Jäämägesid on liustikust eraldunud näiteks 2001. aasta jaanuaris, 2007. aasta novembris, 2011. aasta detsembris, 2015. aasta augustis ja 2017. aasta septembris. Kuna lõhe läbib peaaegu tervet liustikku, võib oodata et õigepea lisandub nimistusse ka 2018.

Lhermitte on eraldumistest kokku pannud ka animatsiooni:

Pine Islandi liustik on üks Antarktika kiiremini liikuvatest liustikest, mis kaotab hinnanguliselt aastas 45 miljardit tonni jääd, mis tõstab aastas ookeani taset ligikaudu 1 mm võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles