Seeneniidistikuga paekarjäärile rohumaa taastamine tõi tudengitele auhinna

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Tartu Ülikooli tudengid said Kunda lubjakivikarjääris tehtud niidukooslusi taastava töö eest Rootsi elurikkuse auhindade jagamisel uuenduslike teadustööde seas kolmanda koha.

Tudengitele tõi tunnustuse mükoriisa ehk seeneniidistiku leidlik kasutamine niidukoosluse tekke soodustajana ning uute ökosüsteemide loojana, kirjutab ERR Novaator.

«Meie eesmärk oli näidata, et lubjakivikarjääridest on võimalik pärast kaevandamise lõppu teha elurikkusest pakatavad rohumaad. Mahajäetud karjäärialad saavad aidata lahendada liigirikkuse vähenemisega seotud probleeme,» rõhutab ökoloogia ja maateaduste instituudi magistrant Eelika Kiil rohumaade taastamise olulisust.

Kunda lubjakivikarjääri katselappidel testiti rekultiveerimise edukust erinevate meetodite abil: edukaks osutus niidukoosluste seemnete külvamine koos mullaga, milles leidub taimede juurestiku arengut soodustav seeneniidistik. Hoolimata kuivast ja kuumast suvest hakkasid testalad taas haljendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles