NASA on valmis Opportunity kulgurit surnuks kuulutama

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku kujutis Opportunity'st Marsi pinnal.
Kunstniku kujutis Opportunity'st Marsi pinnal. Foto: / AP / Scanpix

Juunikuus tormi käes rivist välja läinud kulguriga sideme saamiseks tehakse veel viimased katsed, kuigi igaks juhuks hoitakse tal edaspidigi silm peal.

Juunikuus tormi käes rivist välja läinud kulguriga sideme saamiseks tehakse veel viimased katsed, kuigi igaks juhuks hoitakse tal edaspidigi silm peal.

Opportunity on üks kahest hetkel aktiivsest NASA Marsi-kulgurist, kuid erinevalt oma kaaslasest Curiosity’st sõltub ta oma igapäevases energiatarbes päikesepaneelidest. Seni on selline tehniline lahendus olnud toeks ühele kosmoseagentuuri suurimale eduloole - 2004. aastal Marsil maandunud Opportunity missiooni planeeritud kestuseks oli vaid 90 Marsi-päeva ehk sol’i, kuid praeguseks on ta ületanud juba 5200 sol’i piiri, mis teeb temast ühe edukamalt üle aja töötanud kosmosemissiooni ajaloos.

Paraku osutus päikesepatareidel põhinev toitesüsteem probleemiks, kui Opportunity käesoleva aasta juunikuus hiiglasliku tolmutormi kätte jäi. Tormi varjus ei jõudnud kulguri päikesepaneelidele piisavalt valgust ning seetõttu pidi ta ennast ka välja lülitama. Viimane side kontrollkeskusega toimus 10. Juunil. Kui suvel avaldasid NASA teadlased veel lootust, et side suudetakse peagi taastada, siis praeguseks on nad juba alla andmise piirile jõudmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles