Piiblimuuseumi väljapanekus olnud Surnumere kirjarullid osutusid võltsinguteks

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Surnumere kirjarullidest. Pilt on illustreeriv.
Fragment Surnumere kirjarullidest. Pilt on illustreeriv. Foto: Shay Halevy / EPA / Scanpix

USAs Washington DCs asuva Piiblimuuseumi ekspositsioonis oli aastaid mitu väidetavat kuulsate Surnumere kirjarullide fragmenti. Nüüd näitas saksa teadlaste uuring, et tegemist oli võltsingutega.

Muuseumisse jõudsid kõnealused kirjarullide tükid muuseumi rahaliselt toetanud jõuka evangelistidest äriperekonna Greenide vahendusel, kes olid need väidetavalt ostnud antiigiturult. Võltsing tuli ilmsiks, kui muuseum saatis 16 oma valduses olevat väidetavat kirjarulli tükki Saksamaale analüüsimisele. Nende loomises kasutatud tindi ja erinevate materjalis settinud osakeste analüüs näitas, et ürikutest viis olid hilisemad järelematkimised.

Pärast tulemuste ilmsiks saamist teatas muuseum, et kavatseb ekspositsioonis olnud võltsingud asendada ehtsate ürikutega.

Vanimad religioossed tekstid

Surnumere käsikirjad on erineva päritoluga tekstid, mis on kirjutatud heebrea, aramea, nabatea, kreeka ja ladina keeles. Qumrani koobastest leitud käsikirjad on jäänused esseenide koguduse raamatukogust, mis koosnes ligi 800 nahast, papüürusest ja isegi pronksist dokumendist. Nende hulgas on tervelt või katkenditena kõik Vana Testamendi raamatud peale Estri raamatu, Vana Testamendi teoste kommentaare ja apokrüüfe ning koguduse elukorraldust ja õpetust käsitlevaid tekste

Tegemist on väärtusliku allikaga, mille põhjal on ajaloolased teinud rohkelt järeldusi Palestiina ajaloo, judaismi, varakristluse ja Piibli ajaloo kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles