Hiigelraport: ületarbimine on hävitanud 60 protsenti maailma loomadest (3)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Johanes Christo / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Maailma Looduse Fondi WWF avaldatud «Elus planeedi raportist» selgub, et tarbimisühiskonna tagajärjel on vahemikus 1970-2014 välja surnud ligi 60 protsenti selgroogsetest loomadest.

«Maa kaotab oma elurikkust sellise kiirusega, millesugust võis viimati näha suurte massväljasuremiste ajal,» seisab välja antud raportis. Tegu on Maailma Looduse Fondi hinnanguga, mida antakse välja üle aasta, et informeerida maailma poliitikakujundajaid eluslooduse üldisest olukorrast. Raport annab ülevaate ligi 4000 liigist ja 16 700 populatsioonist.

2018. aasta raportist selgub, et tänaseks praeguseks on kogu Maa maismaast inimtegevusest mõjutamata vaid neljandik ning tänaste trendide jätkudes väheneb see aastaks 2050 vaid 10 protsendini. Keskkonnahävingu peamiste põhjustajatena tuuakse välja pidevalt kasvav toidu- ja energiavajadus ning peamiste hävingupiirkondadena Lõuna- ja Kesk-Ameerika liigirikkad troopikametsad, kus selgroogsete arvukus on alates 1970. aastast vähenenud koguni 89 protsenti, kirjutab BBC.

Liigirühmadest on eriti kõrge ohu all magevees elavad loomad, keda on tänaseks jäänud hinnanguliselt 83 protsenti vähemaks.

Katastroofile läheneva olukorra valguses kutsub WWF maailma valitsusi üles sõlmima eluslooduse kaitsmiseks Pariisi leppega analoogne kokkulepe.

Maailma Looduse Fondi raportiga saab lähemalt tutvuda siin.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles