Asteroidivöös objekte uurinud NASA kosmoselaev lõpetas missiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA illustratsioon Dawni kosmoseaparaadist kääbusplaneet Cerese taustal.
NASA illustratsioon Dawni kosmoseaparaadist kääbusplaneet Cerese taustal. Foto: NASA / AP

Asteroidivöös kaht suurimat objekti uurinud USA kosmoseagentuuri (NASA) kosmoselaev Dawn lõpetas 11 aastat pärast starti kütuse otsalõppemise tõttu oma missiooni, teatasid ametnikud neljapäeval.

Teadlased on juba ligi kuu aega teadnud, et Dawnil on otsakorral kütuse hüdrasiini varud, mis on hoidnud laeva antenne Maa poole suunatuna ja aidanud pöörata selle päikesepaneele laadimiseks Päikese poole.

NASA kuulutas missiooni lõppenuks pärast seda, kui Dawn ei võtnud kolmapäeval ja neljapäeval enam ühendust NASA süvakosmose võrguga.

«Nõudmised, mille me Dawnile esitasime, olid tohutud, kuid see oli iga kord ülesande kõrgusel. On raske jätta hüvasti selle hämmastava kosmoselaevaga, kuid on aeg seda teha,» lausus NASA missioonijuht ja peainsener Marc Rayman.

Dawnist sai 2011. aastal esimene kosmosealev, mis on kunagi tiirelnud Marsi ja Jupiteri vahel asuvas tähtsaimas asteroidivöös, kui see asus liikuma asteroid Vesta orbiidil.

2015. aastal liikus laev kääbusplaneet Cerese orbiidile ning sellest sai esimene kääbusplaneeti külastanud kosmoselaev ajaloos, teatas NASA.

Vesta ja Ceres on meie päikesesüsteemi suurimad säilinud protoplaneedid – «kaks viimast läbiuurimata maailma» päikesesüsteemis.

Kosmoselaev on alates stardist 2007. aastal läbinud ilmaruumis üle 6,9 miljardi kilomeetri.

Dawn jääb ilmselt Cerese ümber orbiidile tiirlema veel aastakümneteks, kuid see ei ole suuteline enam Maaga ühendust võtma.

«Rabavad fotod ja andmed, mida Dawn Vestalt ja Cereselt kogus, on elutähtsad meie päikesesüsteemi ajaloo ja arengu mõistmiseks,» lausus Washingtonis asuva NASA teadusmissiooni direktoraadi kaashaldur Thomas Zurbuchen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles