Päikesetorm võis põhjustada kümnete miinide plahvatamise

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Handout / AFP / Scanpix

46 aastat tagasi plahvatas hulk Vietnami sõja käigus Lõuna-Hiina merre paigaldatud meremiinidest mõistatuslikult. Nüüd näitab värske teadustöö, et plahvatused võis põhjustada kosmiline nähtus päikesetorm.

Plahvatused toimusid 1972. aasta 4. augustil. Vaid 30 sekundi sisse mahtus erinevatel hinnangutel 20-25 plahvatust, pärast mida ilmus merepinnale ka 25-30 põhjast üles keerutatud põhjamuda laiku. Tegemist oli läheneva laeva põhjustatud magnetvälja muutumise peale aktiveeruvate miinidega, kuid ühtegi laeva miinide ümbruses ei olnud. Miinide eest vastutanud USA merevägi pööras seepeale oma tähelepanu küllaltki kiiresti kosmoseilmale, kirjutab ScienceAlert.

Nimelt selgub mereväe hiljuti salastatuse kaotanud dokumendist, et kõigil plahvatanud miinidel oli olemas sisse ehitatud enesehävitusfunktsioon, kuigi selle rakendumiseni oli plahvatuse hetkel veel ligi kuu aega. Seega sai plahvatuse ainsaks põhjuseks olla magnetvälja muutustest põhjustatud lõhkemine.

Samas on NASA andmetest teada, et 1972. aasta augusti alguses läbis Päike kogu teadusvaatluste ajaloo kõige aktiivsema faasi. Üks konkreetne piirkond referentsnimega MR 11976 muutus tol perioodil eriti aktiivseks. Toimus mitu võimsat päikesepurset, mis andsid hoogu ülivõimsale päikesetuule episoodile.

USA Riikliku Ookeanide ja Atmosfääri Administratsiooni NOAA teadlastega konsulteerinud uurijad järeldasid hiljuti avalikustatud dokumendis, et miinide plahvatuse taga oli «suure tõenäosusega» päikesetorm. Samal ajal, kui Vietnamis toimusid ebatavalised plahvatused, esines Ameerika Ühendriikides ja Kanadas ulatuslikke vooluvarustuse katkestusi ning näiteks terve Illinoisi osariik jäi ilma telefoni kaugsideta.

Samalaadseid potentsiaalseid ohtlikke sündmusi on toimunud varemgi. Näiteks jäi 1967. aastal üsnagi vähe puudu sellest, et USA oleks alustanud raketirünnakut Nõukogude Liidu vastu. Tollal seisnes probleem selles, et päikesetuul oli põhjustanud häiringu satelliidisüsteemis, justkui oleks need kuskilt segatud. Ainus suurvõim, kes oleks sellise asjaga hakkama saanud ja selleks ka piisavalt motiveeritud, oli mõistagi Nõukogude liit. Külma sõja ajal oli aga igasugune selliste seadmete ründamine või rivist välja viimine tõlgendatav sõja kuulutamisena. Täielikust hävingust päästis inimkonna napilt sõjaväelasteni jõudnud kosmoseteadlaste info tegelikult toimuvast.

Teadustöö Vietnami rannikuvetes toimunud plahvatuste kohta ilmus teadusajakirjas Space Weather.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles