Avastus: Antarktika jää peidab kadunud mandrite jäänuseid

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alexandre Meneghini / Reuters / Scanpix

Satelliitide abil kogutud andmed näitasid, et Lõunamandri jääkihi all on kokku kogunenud hulk erinevate mandrite tükke.

Tuleb välja, et vähemalt Ida-Antarktika ei ole mitte üks ühtne mandrilise maakoore mass, vaid koosneb tervest hulgast erinevatest kunagi eraldi mandritena toiminud maakoore tükkidest ehk kraatonitest, kirjutab Live Science.

Uuringu juhi, Kieli Ülikooli geoloog Jörg Ebbingi sõnul ulatub avastatud kraatonite ajalugu tõenäoselt tagasi hiidmanner Gondwana lagunemiseni, mistõttu saab nende geoloogilise ajaloo modelleerimise põhjal teha senisest täpsemaid järeldusi ka kogu meie planeedi tektoonilise ajaloo kohta. Lisaks võimaldab nende olemasolu seletada ka tänapäevaseid Antarktika jää ja mineraalse maakoore vahelisi vastasmõjusid.

Foto: ESA

Oma uuringus tuginesid Ebbing ja kolleegid Euroopa Kosmoseagentuuri gravitatsioonikaardistamise satelliidi GOCE aastatel 2009-2013 kogutud andmetele Maa gravitatsioonivälja kohta.

«Need gravitatsioonipildid parandavad murranguliselt meie võimet uurida meie planeedi kõige vähem uuritud kontinenti,» selgitas uuringu kaasautor Fausto Ferraccioli pressiteate vahendusel.

Uuring ilmus ajakirjas Scientific Reports.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles