Naabertähe juurest avastati «super-Maa» tüüpi planeet

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku kujutis Barnard b planeedi võimalikust välimusest.
Kunstniku kujutis Barnard b planeedi võimalikust välimusest. Foto: Euroopa Lõunaobservatoorium / M. Kornmesser/ EPA / Scanpix

Ühe Päikesele lähima tähe ümbruses tiirlev planeet Barnard b asub küll väljaspool elukõlbulikku tsooni, kuid selle paks atmosfäär võib siiski mõndagi võimaldada.

Barnardi täht, mille ümber avastatud planeet tiirleb, asub Päikesest ligikaudu kuue valgusaasta kaugusel, mis teeb ta Proxima Centauri järel teiseks meile kõige lähemaks kinnitatud eksoplaneediga täheks. Kuivõrd sedalaadi süsteemid saavad olema esimeste sihtmärkide seas, kuhu uue põlvkonna maavälise elu otsimise satelliidid oma pilgu pööravad. Tegemist on punase kääbuse tüüpi tähega ning eksoplaneet on sellele umbes sama lähedal kui Merkuur Päikesele, kirjutab BBC.

Avastatud planeedi nimega Barnard b massiks hindavad selle avastanud selle avastanud de’l Espai Teadusinstituudi astronoom Ignasi Ribas ja kolleegid umbes 3,2 Maa massi, ehk siis tegemist on ligikaudu super-Maa tüüpi planeediga*. Tõenäoselt on see kivine nagu Maa või Marss, kuid kaetud paksema atmosfääriga kui kumbki neist. Atmosfäär ise peaks aga sisaldama suures koguses vett, vesinikku, süsinikdioksiidi ja muidki gaase.

Arvutused näitavad, et planeedi pinnatemperatuuriks võiks olla ligikaudu -150 °C, kuid paks atmosfäär võib tingida ka soojemaid tingimusi ning soosida seega ka elu teket. Oma kodutähele teeb Barnard b ringi peale 233 päevaga.

Planeedi tuvastamiseks kasutati nn radiaalkiiruse meetodit, mille käigus jälgitakse tähest Maani jõudva valguse tugevuse tõuse ja langusi, mis on tingitud planeedi ja selle ümber tiirleva tähe gravitatsioonilistest vastasmõjudest. Analüüsi aluseks kasutati mitmete erinevate kosmoseteleskoopide mitmekümne aasta jooksul kogutud vaatlusandmeid. Tegemist on esimese korraga, kui see meetod eksoplaneedi kinnitamiseni viinud on.

Planeedi uurimine jätkub. Tõenäoselt saab oluliseks sammuks 2021. aasta, mil peaks kosmosesse jõudma James Webbi Kosmoseteleskoop, mille abil hakatakse tõenäoselt uurima Barnard b atmosfääri keemilist koostist ja sealseid tingimusi.

Uuring ilmus teadusajakirjas Nature.

*Super-Maa tüüpi planeediks nimetatakse planeete, mille mass suurem kui Maa oma, kuid samas väiksem kui Päikesesüsteemi hiiglaste Uraani või Neptuuni omad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles