Uuring: Maa võib olla läbimas tumeaine «orkaani»

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: N.R. Fuller / AFP / Scanpix

Kogu Päikesesüsteem võib olla hetkel ulatusliku tumeaine puhangu küüsis ning selle mõju võib olla märgatav Maalgi.

Avastuse teinud Zaragoza Ülikooli teoreetilise füüsika järeldoktorant Ciaran O’Hare ja kolleegid tuginevad oma järeldustes Päikesega ühes suunas liikuva tähtedekogumi S1 vaatlustele. Teadlased usuvad, et tegemist on Linnutee poolt miljardeid aastaid tagasi alla neelatud kääbusgalaktika jäänustega, kirjutab Physics.

Ligi 30 000 tähest koosneva tähevooluse avastas Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) Gaia satelliit Gaia möödunud aastal. Kokku on meie kodugalaktikast teada ligi 30 sedalaadi voolust, mida kõiki usutakse olevat kunagiste kokkupõrgete jäänused.

S1 on teiste seas aga eriti tähelepanuväärne, kuna tema kiirus Päikese suhtes on ligi 500 kilomeetrit sekundis – piisav, et tuua kaasa tagajärgi ka meie läheduses paiknevale tumeainele. Kuigi olemasolevad nõrga vastasmõjuga massiivsete elementaarosakeste detektorid seda veel mõõta ei suuda, võivad uue põlvkonna mõõteseadmed seda siiski juba suuta.

Nimelt näitavad kaasaegsed kosmoloogilised teooriad, et kõik galaktikad pidid tekkima hiiglasliku tumeainest halo südames. Hinnanguliselt sisenes koos tänaseks kadunud kääbusgalaktikaga Linnuteesse ka umbes 10 miljardi Päikese massi jagu tuimainet. Kuivõrd see liigub aga ümber galaktika keskme Päikesesüsteemiga vastassuunas, mõjub see meie süsteemile kui hiiglaslik tumeaine tuul.

Kuigi tumeainet ei ole seniajani vaatluslikult tuvastada suudetud, võib just avastatud «orkaan» tuua mängu uusi võimalusi.

Uuring ilmus ajakirjas Physcal Review D.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles