Soomes leiti uued kiviaegsed kaljujoonised

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luonteri järv, mille kaldalt leiti uued kaljujoonised.
Luonteri järv, mille kaldalt leiti uued kaljujoonised. Foto: Adrián Pérez from Helsinki, Finland /Wikipedia

Osaliselt sambla alla olnud punased jooned ja käejälg on tekitanud Soomes suurt elevust, sest tegu on Saimaal leitud kiviaegsete joonistustega.

Uued kiviajast pärit joonistused on leitud Ida-Soomest, kirjutab Yle. Uued iidsed joonistused leiti u 25 km kauguselt Mikkeli lähistelt Luonteri järve kaldakaljult. Ka 1990ndatel leiti samast paigast iidseid joonistusi, kuid uued joonistused asusid  viis meetrit madalamal. «See tähendab, et uued joonistused on nooremad kui seni teada olevalt,» ütles Jyväskyla linnamuuseumi arheoloog Timo Sepänmaa.

Uued joonistused asuvad enam kui üheksa meetri pikkusel alal ja need leiti mais. Osa joonistusi näivad olevat kellegi parema käe jälg, aga on ka punaseid paari sentimeetri laiuseid  jutte.  Need on viie- kuni 25-sentimeetri pikkused.

Sepänmaa sõnul joonistega midagi ette ei võeta ja need jäävad tuleviku teadlaste jaoks. Joonistusi katvat sammalt eemaldatakse vaid Soome muinsuskaitseameti loal.

Pilte Tikaskaarteenvuori kaljujoonistest näeb siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles