Galerii: Uus-Meremaal randa kinni jäänud sajad vaala hukkusid

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimase nädalaga on Uus-Meremaa lähistel asuvate Chathami saarte madalates rannikuvetes hukkunud üle 200 sinna kinni jäänud vaala.

Neljapäeval teatas Uus-Meemaa Looduskaitsekeskus, et Hansoni lahe madalatesse vetesse on kinni jäänud 80 kuni 90 vaala. Kuigi paljud neist suutsid ennast lõpuks siiski sügavamasse vette liigutada ja pääseda, ei õnnestunud see kaugeltki kõigil ning 50 pilootvaala ehk grindat leidsidki madalas vees oma lõpu. Ühe lootusetu isendi puhul pidid loomakaitsjad sooritama hädatapmise.

Koos möödunud nädala alguses Uus-Meremaa lõunasaare ranna lähistel hukkunud 145 grindaga tõstab see hukkunud loomade arvu juba 200 lähedale. Nagu varasemategi analoogsete juhtumite puhul, maeti hukkunud rannaliiva, kasutades selleks kohalike maoori kogukondade abi.

Uus-Meremaal leiab selliseid vaalade massilisi hukkumisi ette tihti, kuid reeglina hukkunute arv siiski nii kõrgele ei tõuse, piirdudes vaid ühe või kahe isendiga. Lisaks ei ole seniajani päris selge, millest need tingitud on. Oletatakse, et põhjuseks võivad olla navigatsioonihäired, ilmastikunähtused, kiskjate eest põgenemisel eksimine või haiguspuhangud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles