Ülemaailmne pöördumine: juhirolli elurikkuse päästmisel peaks võtma Hiina (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitatud vihmamets Kalimantani saarel.
Hävitatud vihmamets Kalimantani saarel. Foto: David Gilbert/RAN (CC BY-NC 2.0)

Olukorras, kus USAst, Euroopast ja Brasiiliast initsiatiivi võtmist oodata ei ole pöördusid maailma loodusteadlased eluslooduse päästmise üleskutsega Pekingi poole.

Neljapäeval Sharm-el-Sheikis lõppenud ÜRO elurikkuse konverents lõppes globaalses kontekstis mõneti ootamatu sammuga, kui osapooled pöördusid kollektiivselt Hiina võimude poole, et riik võtaks kogu maailma ohustava liigirikkuse kaoga võitlemise osas juhtrolli. Kui traditsiooniliselt on selle eesmärgi käilakujuks olnud pigem USA või Euroopa, siis seekordsel konverentsil USA ei osalenud, Euroopa tähelepanu on delegaatide hinnangul aga mujal.

Lisaks on Hiina ka 2020. aastal ka järgmiste kõrgetasemeliste looduskaitseteemaliste läbirääkimiste korraldajamaa. Kuivõrd tolleks hetkeks peavad riigid leppima kokku ka uutes looduskeskkonna kaitse eesmärkides, tõotavad Hiina kõnelused tulla ühed aastakümnete olulisemad. Keskkonnakaitse teemadel on kasvuhoonegaaside heiteid piirav Pariisi lepe kujunenud üheks tuntumaks rahvusvahelise koostöö näiteks, kuid paljude meelest kipub kliimateema juba ammu varjutama paljusid teisi potentsiaalselt olulisemaidki keskkonnaprobleeme. Üheks selliseks ongi eluslooduse vaesustumine ja massilised väljasuremised.

Seetõttu loodetaksegi, et Hiina teeb uue elurikkuse leppe sõlmimisest endale  samasuguse probleemi nagu Prantsusmaa omal ajal Pariisi leppest. Paljude ekspertide hinnangul on massiline väljasuremine globaalse probleemina lähenemas kriitilisele punktile, pärast mida ei ole enam võimalik kahjusid heastada, mistõttu on viimaste otsustavate sammude aeg juba ammu käes.

«Ütleme Hiinale, et elurikkus vajab palju rohkem eestkostest. Pariisi õnnestumises mängisid nad olulist rolli ja tõenäoselt saavad seda ka siin teha,» ütles konverentsi üks juhtidest Cristiana Paşca Palmer The Guardianile.

Aastakümneid ühe maailma suurima saastajana tuntud Hiina on viimastel aastatel teinud olulisi edusamme reostuse vähendamise, kasvuhoonegaaside heidete piiramise ja uute looduskaitsealade loomise näol.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles