ÜRO: kliimamuutuse oht ei ole kunagi varem olnud nii tõsine (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Chine Nouvelle / Sipa / Scanpix

Oht, mida kätkeb inimkonnale meie planeedi soojenemine, pole kunagi varem olnud nii tõsine, ütles ÜRO kliimajuht pühapäeval, avades Poolas Katowices kliimakõnelused.

«See aasta saab ilmselt olema üks neljast kõige soojemast aastast. Kliimamuutuse mõjud pole kunagi olnud hullemad,» ütles ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni tegevsekretär Patricia Espinosa. «See reaalsus ütleb meile, et me peame tegema palju rohkemat.»

Eelmiste kliimatippkohtumiste presidendid kutsusid kliimakonverentsi algusele ajastatud ühisavalduses riike astuma «otsustavaid samme [...] nende kiireloomuliste ohtudega tegelemiseks.»

«Kliimamuutuste tagajärgi on üha raskem ignoreerida,» seisis ühisavalduses, mille koopiat uudisteagentuur AFP nägi. «Me vajame majanduste ja ühiskondade põhjalikku ümberkorraldamist.»

Osalejad püüavad COP24 kliimakohtumisel jõuda kokkuleppele, kuidas viia ellu 2015. aastal Pariisis sõlmitud kliimaleppe lubadust piirata temperatuuri tõusu ja vältida globaalset soojenemist. Kõnelustel loodetakse jõuda kokkuleppele kõigile 183 Pariisi kliimaleppe ratifitseerinud riigile vastuvõetavas määrustikus.

Edu pole aga kaugeltki garanteeritud pärast seda, kui USA president Donald Trump otsustas 2017. aasta juunis Pariisi leppe hüljata. G20 liidrid jõudsid laupäeval Argentina pealinnas Buenos Aireses peetud tippkohtumisel üksmeelele lõppkommünikees, milles kuulutati, et Pariisi kokkulepe on «pöördumatu».

Samas lisati selles, et Ühendriigid «kinnitavad üle oma otsuse» leppest välja astuda.

Katowice kliimakõnelused algasid pühapäeval kaootiliselt, kuna esimese töösessiooni algus viibis mõnede riikide viimase hetke nõudmiste tõttu ligi kolm tundi.

Maailma Meteoroloogiaorganisatsioon (WMO) avaldas neljapäeval raporti, mille järgi on 20 kõige kuumemat aastat on jäänud viimase 22 aasta sisse. «2018. aastast saab praegusel kursil neljas kuumim mõõdetud aasta,» seisis meteoroloogide raportis.

«Sellisel juhul on neli viimast aastat -- 2015, 2016, 2017 ja 2018 -- olnud ka neli kuumimat aastat selles seerias,» teatas ÜRO agentuur.

«Kuumenemise trend on ilmselge ja jätkub,» ütles WMO juht Petteri Taalas.

Maailma keskmine temperatuur oli tänavu esimese 10 kuuga pea üks kraad Celsiuse järgi kõrgem kui tööstusrevolutsiooni eelsel ajal.

Kuna kliimamuutuse põhiajami ehk kasvuhoonegaaside sisaldus atmosfääris on rekordkõrge, «siis võime näha sajandi lõpuks kolme kuni viie kraadist tõusu,» lausus Taalas.

«On kasulik taas korrata, et oleme esimene põlvkond, kes tõeliselt mõistavad kliimamuutust ja viimane põlvkond, kes saab selle suhtes midagi ette võtta,» hoiatas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles