Uus geeniuuring: India rahvad on eestlastega sarnast päritolu (2)

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Google Maps

Induse kõrgkultuuri viljelejate ja eurooplaste, sealhulgas eestlaste geenidesse on andnud suure panuse nüüdselt Lõuna-Venemaalt alguse saanud rahvastikuränne, selgub Tartu Ülikooli genoomika instituudis tehtud uuringu tulemustest.

TÜ genoomika instituudi ja teiste teadusrühmade varasemad uuringud on näidanud, et enamust India rahvastikku võib üldistatult kirjeldada kahe suure inimrühma seguna. India põhjaosas on ülekaalus iidsete põhjaindialaste geenid ja lõunas lõunaindialaste, kirjutab ERR Novaator.

«Põhjapoolne algpopulatsioon sai ilmselt kunagi väga olulise geneetilise panuse varasel pronksiajal praegustelt Lõuna-Venemaa aladelt lähtunud migratsioonist. Sealtsamast algas suures plaanis ka Eesti aladele jõudnud nöörkeraamika kultuuri kandjate laine,» selgitas Metspalu, kes uurib Tartu Ülikoolis nüüdisaegset populatsioonigeneetikat.

Uuring ilmus ajakirjas American Journal of Human Genetics.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles