NASA: asteroid Bennul leidub vee märke

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asteroid Bennu.
Asteroid Bennu. Foto: NASA / Reuters / Scanpix

NASA kosmosesond OSIRIS-REx on leidnud asteroid Bennult märke, mis viitavad, et Bennu eellasasteroidil võis leiduda vett.

Avastus annab alust arvata, et ka noores Päikesesüsteemis leidus vett laialdaselt, ja toetab arusaama, et ka meie planeedile tõid omal ajal vett just komeedid ja asteroidid. Ilma veeta aga poleks Maal saanud elu tekkida, kirjutab ERR Novaator.

Vedeliku kujul pole Bennul endal vett arvatavasti eales olnud. OSIRIS-REx registreeris aga Bennul rohkesti leiduva savi koosseisus sellisel kujul vesinikku ja hapnikku, mis lubab arvata, et vett leidus varasemal suuremal asteroidil, mille lagunemisel poole kilomeetrise läbimõõduga Bennu tekkis.

OSIRIS-REx startis Maalt ülemöödunud aasta septembris. Tänavu 3. detsembril jõudis ta asteroidi juurde. Aastal 2023 jõuab ta loodetavasti koos Bennult võetud proovidega Maale tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles