Vene kosmonaudid lõikasid saladusliku augu uurimiseks Kosmosejaama seina katki

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kosmonaut kosmosekõnnil.
Vene kosmonaut kosmosekõnnil. Foto: NASA / Scanpix

Seitse tundi väldanud kosmosekõnni jooksul lõikasid vene kosmonaudid väljaspoolt lahti kosmosejaama seinas oleva augu ümbruse ja uurisid selle teket.

Auk kosmosejaama seinas tekitas suurt segadust suvel ning päädis lõpuks koguni Venemaa-poolsete süüdistustega nagu oleks Ameerika osapool ühisprojekti tahtlikult saboteerinud.

Kõik sai alguse, 29. augustil, kui kosmosejaama pardainstrumendid näitasid järsku õhusurve langemist. Hetkel magavat meeskonda väike leke otseselt ei ohustanud, mistõttu ei hakanud Maal asuva kontrollkeskuse töötajad neid üles ajama. Järgmisel päeval ei kulunud astronautidel ka kuigi kaua aega, et lekke asukoht tuvastada. Täpsemini asus see hetkel ISSi küljes olevas kapslis Sojuz, kirjutab New York Times.

Auk Rahvusvahelises Kosmosejaamas
Auk Rahvusvahelises Kosmosejaamas Foto: NASA / EPA / Scanpix

Esialgsete oletuste kohaselt arvati, et augu tekitas mõni avakosmosest pärinev pisikene kosmosekivi. Mõni aeg hiljem tekitas vene kosmoseagentuuri juht Dmitri Rogozin aga suurt segadust TASSile antud intervjuuga milles väitis, et auk olla hoopiski puuritud.

«Auk peab olema inimkäega tehtud. Selle läheduses on näha ka puuri pinda mööda libisemise jälgi. Hetkel ei välista me ühtegi teooriat,» ütles Rogozin. Muu hulgas tunnistas ta, et tegu võib olla ka tootmisveaga.

Vene kosmonaudid Sojuzi moodulit lahti lõikamas.
Vene kosmonaudid Sojuzi moodulit lahti lõikamas. Foto: / AP / Scanpix

Nende kahtluste täpsustamiseks haaraski üks vene kosmonautidest tänase kosmosekõnni käigus ühel hetkel noa ja asus kosmosejaama seina auku lõikama. Pärast mitmete väliskihtide läbimist jõudsidki nad lõpuks augu endani. Mis järeldusteni nad sellega jõudsid, ei ole veel teada. Auguga Sojuz naaseb veel selle aasta sees aga tagasi Maale, kuigi auguga moodul eraldub sellest enne atmosfääri sisenemist ega ohusta seetõttu naasvaid astronaute. Loodetavasti toovad proovid aga selgust ning aitavad vaigistada kahe kosmoseriigi vahel tekkinud pingeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles