ÜRO juht: kliimakõnelustel on «elu ja surma» küsimused lahendamata (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretäri Antonio Guterres
ÜRO peasekretäri Antonio Guterres Foto: Omar Marques / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Suured poliitilised küsimused, mille taha ÜRO kliimakõnelused on takerdunud, on endiselt lahendamata, ütles ÜRO peasekretär António Guterres kolmapäeval.

Võitlus kliimamuutuse vastu «on täna elu ja surma küsimus», rääkis Guterres ministritele ja saadikutele ÜRO kliimafoorumil Poolas, kaks päeva enne kohtumise lõppu.

Guterres sõitis kolmapäeval erakorraliselt kohtumisele tagasi, et aidata kaasa vaidlustesse takerdunud läbirääkimiste edenemisele.

Kaks nädalat vältavate kõneluste eesmärgiks on leppida kokku meetmetes, mis on vajalikud kliimasoojenemise hoidmiseks alla 2 kraadi ja anda uus hingamine Pariisi kliimaleppele.

Katsed täpsustada Pariisi leppe eesmärkide täitmiseks mõeldud meetmeid ja süsihappegaasiemissioonide kärpelubadusi on seni aga luhta jooksnud. Samal ajal hoiatavad kohtumisel avaldatud raportid, et katastroofilise kliimamuutuse vältimiseks on vaja koheseid ja radikaalseid meetmeid.

«Maailma pilk on meile pööratud,» ütles Guterres, kes ei plaaninud pärast kõneluste avamist 10 päeva eest kohtumisele naasta.

«Lasta sel võimalusel mööda minna seaks ohtu meie lootuse peatada kliimamuutusi,» jätkas ta. «See ei oleks ainult ebamoraalne, see oleks enesetapjalik.»

ÜRO kliimaagentuuri (IPCC) raporti järgi ei piisaks radikaalse kliimamuutuse peatamiseks soojenemise hoidmisest alla 2 kraadi nagu näeb ette Pariisi lepe, vaid seda tuleks hoida alla 1,5 kraadi.

Mitu kõnelustel osalevat riiki, nende seas Saudi Araabia, USA ja Venemaa, on selle raporti toetamist takistanud.

«IPCC raportis märgitud 1,5 kraadi on aluseks kõigile tulevastele sammudele, mida me peame astuma,» ütles Vanuatu välisminister Ralph Regenvanu, lisades, et raporti toetamine kohtumise lõpptekstis on saareriigi jaoks võtmeküsimus.

Sarnast seisukohta on avaldanud ka kümned teised kliimamuutusele eriti tundlikud saareriigid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles