Vaata: Päikesele kõrvetavalt lähedale jõudnud kosmoseaparaat avaldas esimese pildi (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkeri kosmoseaparaat NASA kunstniku kujutisel.
Parkeri kosmoseaparaat NASA kunstniku kujutisel. Foto: NASA

NASA Parkeri kosmoseaparaat on jõudnud oma missiooni esimesse teadusuuringute järku ning läbinud edukalt esimese, rekordiliselt lähedase möödalennu Päikesest.

Augustis Maalt teele asunud kosmoseaparaadi eesmärgiks on uurida Päikese atmosfääri välisosa ehk krooni, mis on oma mitme miljoni kraadiga kuumemgi kui täht ise. Miks see niimoodi on, ei ole tänaseni päris täpselt selge.

Oma 150 miljoni kilomeetri pikkuse tee Maalt Päikese lähikonda läbis Parker rekordkiirusega ning on korda saatnud juba ka esimese möödalennu Päikesest. Varem ei ole ükski inimese loodud sõiduk Päikesele nii lähedal käinud. Täna avaldatud piltide peal on näha, kuidas Päikese pinnalt valgub välja ioniseeritud plasmat. Pildil paistev eredam täpp on Merkuur, mustad täpid aga pildi kokku panemise tehnilised artefaktid. Pildi tegemise hetkel asus kosmoseaparaat Päikesest vaid 27,2 miljoni kilomeetri kaugusel. Lisaks sai murtud ka kosmoseaparaatide varasem kiiruserekord 250 000 km/h. Möödalennu tipphetkel oli aparaadi kiiruseks nimelt 375 000 km/h, kirjutab BBC.

Parkeri kosmosesondi pildid Päikese plasmavoolust.
Parkeri kosmosesondi pildid Päikese plasmavoolust. Foto: NASA

Sondi tulevased möödalennud hakkavad kulgema Päikesele aina lähemalt ning läbima ka välist atmosfääri, kust on plaanis koguda nii proove kui ka teadusandmeid. Kõik ikka selleks, et saada aru sellest, kuidas aine ja energia Päikesesüsteemis tekivad ning millest on tingitud Päikese väliskihtide veider temperatuurijaotus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles