Satelliidi viperus aitas Einsteini teooriat üle tõendada (3)

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ESA

Euroopa geopositsioneerimissüsteemi Galileo satelliitit on sattunud pisut valele orbiidile, kuid see viperus on andnud teadlastele võimaluse kontrollida senisest veelgi täpsemini üle Albert Einsteini üldrelatiivsusteooriat.

Neli aastat tagasi üles lennutatud kaks Galileo satelliiti ei hakanud kogemata kombel tiirlema mitte mööda ringjat orbiiti ümber Maa, vaid mööda veidike väljavenitatud, elliptilist orbiiti. Tänu piklikule orbiidile ei ole satelliidid Maast kogu aeg ühel kaugusel, vaid kaugus muutub 8500 kilomeetri võrra siia-sinna, kirjutab ERR Novaator.

Kaks teadlasrühma eesotsas Sven Herrmanniga Saksamaalt Bremeni Ülikoolist ja Pacōme Delva Prantsusmaalt Pariisi Observatooriumist on nüüd kellanäite analüüsinud ja rehkendanud välja, kui palju kiiremini aatomkell kiiremini tiksuma hakkab, kui satelliit on Maast kaugemal, kus gravitatsiooniväli on nõrgem.

Selgus, et kell käiski kaugusest sõltuvalt õige natuke kiiremini või aeglasemalt, ja mõõtevea piires just täpselt Einsteini teooriaga kooskõlas.

Uuring ilmus ajakirjas Physical Review Letters.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles