Uuring: vanaisa külluslik toidulaud võib kergitada lapselaste suremusriski

Kartulimüük Pärnu turul.

FOTO: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees / Scanpix

Kuula artiklit

Omal ajal rohkem süüa saanud vanaisade järeltulijad surid teistest varem ja haigestusid ka sagedamini vähki, leiavad Rootsi teadlased.

«Oleme harjunud, et geenid on pärilikud. Veidi uudsem on idee, et üle mitme põlvkonna saab olla pärilik ka nende avaldumine. Eeskätt seostatakse seda traumade ja toitumisega,» selgitas uurimuse juhtivautor Denny Vågerö, Stockholmi Ülikooli meditsiinilise sotsioloogia professor ERR Novaatorile.

Rohkem küllusliku saagi kui ikaldustega aastaid kogenud vanavanemate meessoost lastelaste suhteline üldine suremusrisk kasvas 50 protsenti.

Loe lähemalt ERR Novaatorist.

Uuring ilmus ajakirjas Nature Communications.

    Tagasi üles