Pead liiva peitev kahepaikne nimetati Donald Trumpi järgi

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: EnviroBuild

Panamalt avastatud pisike pime maa-aluse eluviisiga siugkonnaline on seniajani teadusele suuresti tundmatu liik, kuid tema ladinakeelseks nimeks saab tõenäoselt Dermophis donaldtrumpi.

Uue liigi avastamise järel korraldas USA keskkonnakaitse MTÜ Rainforest Trust oksjoni, millel oli enampakkumisel õigus uutele liikidele nimed anda. Õiguse maa all elavale ussile nimi anda ostis Ühendkuningriigis tegutsev firma EnviroBuild, kes maksis selle eest kokku 25 000 dollarit ehk peaaegu 22 000 eurot.

Dermophis donaldtrumpi
Dermophis donaldtrumpi Foto: EnviroBuild

Firma juhi Aidan Belli sõnul oli sellise otsuse taga soov tõsta teadlikkust kliimamuutuste kohta.

«[Dermophis donaldtrumpi] on kliimamuutustele eriti tundlik ja seetõttu võib ta enda nimekaimu otsuste tagajärjel välja surra,» teatas Bell.

Idee just sellele liigile Trumpi järgi nimi anda tuli tõsiasjast, et tegemist on pimeda maa all elava loomaga. Belli sõnul tuli talle looma käitumisele mõeldes pähe president Trumpi komme oma pea kujundlikult liiva sisse peita, kui keegi peaks rääkima kliimateadlaste konsensusest selle osas, et inimesed on kliimamuutuste peamine põhjustaja.

Nimelt on Trumpi administratsioon teinud USA kliimapoliitikas kannapöörde ja asunud kliimamuutuste vastu võitlemises pigem tööstushuvide poolele, eemaldades riigi keskkonakaitseagentuurist (EPA) teadlasi ja asendades need tööstushuvide esindajatega. Samamoodi on mõlemad Trumpi valitsusaja EPA juhid olnud kivisöe-energeetika taustaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles