Galerii: Eesti teadusele kümneid lisamiljoneid toov lepe sai Kadriorus allkirjad

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval allkirjastasid kõik parlamendierakonnad, välja arvatud EKRE, Kadriorus president Kersti Kaljulaidi osavõtul kokkuleppe, millega suurendatakse teaduse ja arendustegevuse riiklikku rahastamist 1 protsendini SKT-st.

Leppega ühinesid ka praegu riigikogus esindamata Rohelised, Elurikkuse Erakond ja Eesti 200. Samuti panid õla alla Eesti Teaduste Akadeemia, Rektorite Nõukogu, tööandjate keskliit ja kaubandus-tööstuskoda.

Allkirjastatud dokumendi kohaselt peaks teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni avaliku sektori rahastamine suurenema kolme aastaga 1 protsendini SKT-st. See tähendab umbes 30-40 miljoni euro surust lisaraha. Ühtlasi lubavad allakirjutanud rahastuse osakaalu hoida ka kolme aasta möödudes.

Teaduste akadeemia president Tarmo Soomere oli varem öelnud, et lisaraha eest saaks palgata vähemalt 50 tippteadlast. Ent veel olulisem on see, kui palju muidu rahastuseta jäävaid projekte saaks selle raha eest ellu viia.

Teadusasutused on omalt poolt lubanud teha kõik endast oleneva, et kõrgtasemel teaduse tegemiseks oleks teadlaste käsutuses kõik, mis tarvis.

President Kersti Kaljulaid ütles allkirjastamisel, et Eesti edukaks arenguks vajalikke tingimusi saab luua vaid riik, aga sõlmitud kokkuleppega saame koos Eesti majanduse ja ühiskonna hüvanguks tegutseda, lisas riigipea. «Üks protsent ei ole kindlasti veel piir, aga ehk innustab riigipoolne lubadus ja laiapindne kokkulepe ka erasektorit rohkem kaasa tulema, et meie ülikoolidega veelgi paremat koostööd teha,» ütles Kaljulaid 

Ainsa erakonnana jäi leppest eemale EKRE. Erakonna juhi Mart Helme sõnul on presidendi pakutud kokkulepe teaduse arendamiseks «alaüritamine». Helme märkis, et Eestis on juba ammu lepitud kokku eesmärk suunata riigieelarvest teaduse arendamiseks 1 protsent SKP-st.

«Selle ülekinnitamine poliitilise deklaratsiooni vormis ei ole tarvilik, mistõttu ei pea me vajalikuks osaleda täna Kadriorus presidendi pakutud kokkuleppe allkirjastamisel. Tarvis on seada ambitsioonikam eesmärk,» teatas Helme allkirjastamise eel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles