NASA: süvakosmoses leidub DNA koostisosi (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA / Reuters / Scanpix

Kaugel maailmaruumis võib leida hõljumas DNA molekuli koostisesse kuuluvast suhkrust, selgub NASA värskest uuringust.

DNA ehk pikemalt lahti kirjutatult desoksüribonukleiinhape on mitmeski mõttes üks olulisematest molekulidest Maa pea, kuna valdav enamik organisme kasutab just seda oma päriliku informatsiooni edasi andmiseks. DNA kaksikahela moodustab nn suhkur-fosfaat selgroog, mille küljes paiknevad vaheldumisi erinevad lämmastikalused. Nüüd ongi NASA teadlased näidanud, et molekulile nime andnud desoksüriboosi võib eksisteerida ka maailmaruumi kaugetes osades. Sellel on aga suur mõju maavälise elu otsingutele.

«Me ei tea küll seda, kui levinud elu Universumis on, kuid võime nüüd üsna julgelt öelda, et elu koostisosade puudus küll piirav faktor olla ei saa,» ütles uuringu juhtivautor Michel Nuevo.

Varasematest uuringutest on teada, et kosmosetingimustes võib eksisteerida ka valkude struktuuris keskset rolli mängivaid aminohappeid, geneetilise koodi moodustavaid lämmastikualuseid ja ka rakumembraani struktuuri molekule.

«Universum on just nagu üks suur orgaaniline keemik, kellel on suured katseklaasid ja tohutult aega. Tulemuseks saabki suures koguses orgaanilist materjali, millest osa on ka elu jaoks vajalik,» ütles NASA Amesi astrokeemia labori vanemteadur Scott Sandford.

Üks teooria elu tekke kohta Maal väidabki, et esimesed elu tekkeks vajalikud ühendid jõudsid siia kosmosekivide peal maailmaruumist. Kuigi seekordne uuring elu tekke küsimustele otseselt vastust ei anna, näitab ta siiski sellise asjade käigu teoreetilist võimalust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles