Eero Paloheimo: meie planeet vajab inimeste vastast ravi

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eero Paloheimo muretseb, kas inimesed oma soovis elu edendada suudavad tehnoloogiat moderniseerida nii, et ei kahjusta keskkonda ja iseennast.
Eero Paloheimo muretseb, kas inimesed oma soovis elu edendada suudavad tehnoloogiat moderniseerida nii, et ei kahjusta keskkonda ja iseennast. Foto: TEDxTartu

Soome insener ja keskkonnateadlane Eero Paloheimo esitas oma eilses TEDxTartu kõnes radikaalse seisukoha, et meie planeet on haige ja tema tõbi on inimkond. Kui ei toimu kiireid muutusi, on meil tema hinnangul oodata ökokatastroofi.

Keskkonna päästmiseks tõi Paloheimo välja kolm strateegiat. Tema esimeseks ettepanekuks oli ühendada erinevate riikide sõjaväed ja kuulutada välja uus sõda, kuid mitte üks armee teise vastu, vaid kõik armeed keskkonnaohtude vastu.

«Meil on nii palju sõjavägesid, kelle eesmärk on hävitada ja tappa. Palju väiksema hulga raha eest saaks panna mitu armeed Sahara kõrbe metsa kasvatama,» mõtiskles Paloheimo.

Ta leidis, et teiseks tuleks korraldada tööstusrevolutsioon. Paloheimo nägemuses vajavad kõik erinevad osad tootmisest muutust - energiatootmise ainukeseks viisiks peab saama taastuvate energiaallikate kasutamine, kogu tootmissüsteem peab põhinema taaskasutusel ja liiklusviisid nõuavad täielikkut ümberkorraldust, autod peavad muutuma iganenud nähtuseks.

Kõige olulisem on Paloheimo väitel uuendada noorema põlvkonna väärtusi. «Praegused väärtused on liiga materialistlikud, tuleb hinnata teistsuguseid asju,» rääkis ta.

«Näiteks on vaja kujundada suhtumine, et suur auto on naeruväärne,» rääkis Paloheimo.

Ta tunnistas, et neid väärtusi ei saa muuta järgmiste aastate ega ka järgmise 20 aasta jooksul, vaid selleks kulub pigem terve põlvkond.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles