Venemaa: auk Rahvusvahelises Kosmosejaamas pidi olema puuritud seestpoolt (17)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nasa / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Kosmosejaama seinas avastatud auku uurinud kosmonaudi sõnul on ainuvõimalik, et puurimine pidi tehtama jaamast seest.

Auk kosmosejaamas avastati 30. augustil ning kuigi see sai kiiresti kinni lapitud ega ohustanud ühegi ISSi meeskonna liikme elu või ühegi eksperimendi kulgu. Ometigi on selle päritolu kujunenud omamoodi müsteeriumiks. Peagi pärast info avalikuks tulekut teatas Vene kosmoseagentuuri Roskosmos juht Dmitri Rogozin koguni, et augu taga võisid olla ameeriklased, ning tekkinud meediatormis jõudsid tekkida ka tahtliku saboteerimise süüdistused.

Auk Rahvusvahelise Kosmosejaama seinas.
Auk Rahvusvahelise Kosmosejaama seinas. Foto: NASA

12. detsembril toimunud kosmosekõnni käigusnuurisid vene teadlased auku ka väljastpoolt, lõhkudes sellele ligi pääsemiseks osa kosmosejaama Sojuz moodulist. Nüüd, olles Maale naasnud, on kogutud tõendid antud üle vene uurimisorganitele.

Hiljutisel pressikonverentsil teatasid Rogozin ja üks orbiidilt naasnud kosmonautidest Sergei Prokopjev, et esialgsete tulemuste põhjal võib öelda täie kindlusega, et auk oli kindlasti seest poolt puuritud. Samas hoidusid mõlemad ameeriklasi süüdistamast. Ajakirjaniku küsimuse peale vastas Prokopjev koguni, et too ei peaks «meie meeskonnast nii halvasti mõtlema.»

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles