Uuring: Antarktika sulab praegu kuus korda kiiremini kui 40 aastat tagasi (3)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktika jää sulamine.
Antarktika jää sulamine. Foto: Mathilde Bellenger / AFP / Scanpix

Vahemikus 1979-2017 on Antarktika jää sulamine kiirenenud kuus korda ja maailmamere veetase tõusnud ligikaudu 1,3 sentimeetrit.

Rahvusvaheline uurimisrühm analüüsis oma USA Teaduste Akadeemia Toimetistes ilmunud uuringu käigus läbi terve hulga Antarktika 18 erineva piirkonna kohta käivad satelliidipildid, et teha kindlaks nende muutumine viimase nelja aastakümne jooksul.

Uuringu tulemuste kohaselt kaotas Antarktika selle perioodi jooksul iga aastaga keskmiselt pea 40 miljardit tonni jääd, kuid vahemikus 2009-2017 oli see näitaja koguni 252 miljardit tonni, kusjuures kui jälgitud ajaperioodi alguses toimus jääkao hoogustumine küllaltki stabiilselt, siis vahemikus 2001-2017 kiirenes see eriti järsult. Ootamatult kiire oli sulamine just Ida-Antarktikas.

«Kuid see on vaid n-ö jäämäe tipp. Kui sulamine praeguse tempoga jätkub, siis võime eelseisvatel sajanditel näha veel mitmemeetrist meretaseme tõusu,» ütles uuringu juhtivautor Eric Rignot pressiteate vahendusel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles