Ametlik: GMO-beebid loonud hiina teadlane on vallandatud ja võimude rünnaku all (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: China Stringer Network / Reuters / Scanpix

Riikliku meedia teatel on novembris geenmuundatud inimbeebid loonud He Jiankui ebaeetilise tegutsemise eest töölt vabastatud.

Möödunud aasta skandaalseima teadusuudise järellainetustel ei paista olevat lõppu. Kui He novembris oma vastuolulisest eksperimendist teatas, tekitas see koheselt rahvusvahelise pahameeletormi. Nii Hiina kui ka muu maailma teadlased kritiseerisid He eksperimenti selle eetiliste vajakajäämiste ja turvaprobleemide pärast. Lisaks on He eksperimendi hukka mõistnud ja inimgeneetika katsed ajutiselt peatanud ka Hiina võimud, kes on ta praeguseks koduaresti alla võtnud.

Tema tegusid uuriva komisjoni teatel oli He «geenmuundatud beebide paljundamiseks teadlikult järelvalvet vältinud». Riikliku uudisteagentuuri Xinhua sõnul oli omast taskust eksperimenti rahastanud ja meeskonna kokku pannud He oma tegudes innustatud «isikliku kuulsuse ja kasu» taga ajamisest, võltsinud seejuures vabatahtlike värbamise eesmärgil eetikakomiteede heakskiite.

Juurdlusraportis tuuakse välja, et He kasutatud tehnoloogia ei ole usaldusväärne ning geenmuundatud beebide tootmine on riiklikul tasemel keelustatud. Shenzhenis asuva Teadus- ja Tehnoloogia Lõunaülikool (SUSTech) teatas aga, et on He tänaseks vallandanud.

«SUSTech lõpetab He Jiankuiga koheselt töölepingu ning katkestab tema läbi viidud õppe- ja teadustöö,» seisis pressiteates.

Novembris oma tegusid kaitsnud He’d ei õnnestunud agentuuridel kommentaari saamiseks tabada, samuti ei saanud seda ka tema esindajatelt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles